dinsdag 1 september 2015

Contactsport en allergie

Als je kinderen nog klein zijn, heb je bijna overal controle over. Met wie ze in aanraking komen, wat ze eten, wie hun vriendjes zijn. En dan ineens zijn ze groot dat ze willen (en mijns inziens moeten) gaan sporten. Onze kinderen hebben eerst braaf hun zwemdiploma's gehaald en zijn daarna beiden begonnen met judo. In eerste instantie omdat het heel erg dichtbij was, maar op den duur werd het een sport waar ze zich alle twee goed bij kunnen uitleven. Behoorlijk inspannend en ook erg goed voor hun zelfvertrouwen.

Nora tijdens haar winnende houdgreep bij de
clubkampioenschappen judo 2015
"Lekker stoeien" met regels, mijn kinderen vinden het heerlijk. Ik hou echter elke week mijn hart vast dat onze oudste met anafylaxie voor pinda niet tegenover iemand komt te staan die net voor de training een boterham met pindakaas heeft gegeten en is vergeten zijn handen en gezicht te wassen. Daarom blijf ik er als het kan altijd bij tijdens de training. Bij wedstrijden natuurlijk ook, dat zou ik ook doen als ze niet allergisch waren.

Gisteren tijdens de training zag ik ineens bakjes met nootjes en pinda's staan bij de sportbar. Ik sprak de directeur erop aan dat dat levensgevaarlijk is voor mijn kinderen. Ik legde uit waarom het gevaarlijk is. Zijn initiële reactie was er een die we al vaker hebben gehoord: "maar het is zo gezond". Ik sta er elke keer weer versteld van hoe moeilijk het is om de ernst uit te leggen aan mensen die andere belangen hebben en geen idee hebben wat een dergelijke allergie voor gevolgen kan hebben.

Hij vroeg mij of ik een voorstel voor een oplossing had. Die is wat mij betreft natuurlijk heel simpel: niet meer verkopen. Dat zag hij echter niet zitten. Daarop vroeg hij nog een keer wat de oplossing is. Ik droeg steeds dezelfde oplossing aan en al snel zaten we vast in de discussie. Ik vond het erg moeilijk om niet te zeggen dat ik dan wel een andere judoschool voor mijn kinderen zoek, maar heb het kunnen weerstaan. Na een best lange discussie heb ik ze nu zo ver gekregen dat er op maandag geen nootjes en pinda's worden verkocht aan de kinderen die komen judoën. Dat was het beste dat ze me konden bieden. Nu hopen dat ze er elke week opnieuw aan denken.

Welke sporten doen jullie allergische kinderen? Heb je daarbij ook de allergieën in overweging genomen? Ik vind het zo belangrijk dat ze ondanks hun allergieën toch kunnen doen wat ze leuk vinden, dat ik dit risico elke week opnieuw aanvaard. Ik ben erg benieuwd naar jullie meningen en ervaringen hierin.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen