vrijdag 28 augustus 2015

Weer naar school met een allergie

Afgelopen week heb ik hier een oproep geplaatst aan alle ouders van schoolgaande kinderen om geen pindakaas meer mee te geven naar school. Jullie hebben dit bericht massaal gedeeld, waardoor het erg veel is gelezen. Wat een geweldige samenwerking hebben we hier, op onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/pindaallergie) en Twitter (@PindaAllergie)! Dit geeft mij veel positieve energie om weer actief te bloggen en mijn ervaringen en tips met jullie te delen.

In april heb ik een blog geschreven over allergieën en school. De belangrijkste punten van die blog zet ik hier nog even op een rijtje. Waar moet je allemaal aan denken als je allergische kind (weer) naar school gaat:

 • Protocol meegeven en uitleggen op school (zie DEZE LINK).
  Het epipen heuptasje van mijn zoon
 • Instructie geven over de epipen en overige medicatie. Dit kan aan de hand van het protocol dat je meegeeft en met een oefenpen. Deze is te bestellen via de apotheek. Ook kun je verwijzen naar dit YouTube filmpje.
 • Medicatie op een vaste, duidelijk zichtbare  plek in de klas bewaren (buiten bereik van kinderhandjes). Onze zoon draagt zijn medicatie (2 epipennen en een aantal tabletjes) altijd zelf bij zich in een tasje dat hij aan zijn broek hangt. Zo heeft hij het altijd bij zich, ook als hij naar buiten gaat, gaat gymmen of bijvoorbeeld tijdens een brandoefening. Heb je geen heuptasje? Zorg er dan voor dat de leerkrachten de epipennen altijd overal mee naartoe nemen.
 • Met de leerkracht en je kind samen bespreken hoe je de kinderen en hun ouders informeert. 
  • Via DEZE LINK kun je de brief vinden die wij elk jaar meegeven. 
  • Meestal wordt tijdens een kringgesprek op de eerste schooldag verteld dat mijn zoon een zeer gevaarlijke allergie heeft en hoe de kinderen kunnen helpen de klas veilig te houden voor hem. De kinderen nemen dit altijd erg serieus en vinden het heel belangrijk dat ze ook echt geen pindakaas meenemen. Vaak willen ze zelfs 's ochtends geen pindakaas meer eten omdat ze geen risico's willen lopen. De kinderen kunnen de brief die aan de ouders wordt meegegeven dan ook goed toelichten en vertellen hoe belangrijk het is dat iedereen eraan meewerkt.
 • Aparte drinkbeker meegeven voor het drinken van water in de klas (bij ons op school drinken alle kinderen uit één beker water in de klas. Voor onze zoon heb ik een contrasterende kleur meegegeven met een sticker met zijn naam erop, niemand anders drinkt uit deze beker).
 • Trommeltje met vervangende traktaties in de klas leggen.
 • Aan het begin van het schooljaar is er vaak een algemene ouderavond in de klas. Een uitgelezen kans om alle ouders te vertellen over de allergie van je kind. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten