dinsdag 25 augustus 2015

Oproep aan alle ouders van schoolgaande kinderen

Namens alle ouders van kinderen met een anafylactische pinda-allergie, roep ik iedereen op kinderen géén pindakaas meer mee te geven naar school. Leg je kind uit waarom niet, je zult er versteld van staan hoe begripvol ze zijn als ze horen dat andere kinderen er heel ziek van kunnen worden of zelfs kunnen overlijden.

Als je allergisch bent voor pinda's, kun je door het inademen en aanraken van pinda(sporen) heel erg ziek worden en zelfs overlijden. De reactie op pinda kan mild zijn, maar kan ook leiden tot anafylactische shock, verstikking en hartfalen. Als het hart stopt door een allergische reactie, heeft reanimatie geen zin. Pindakaas is dus nog gevaarlijker voor onze kinderen dan rattengif.

Pindakaas is erg vettig. Het is niet makkelijk van je handen te wassen met alleen koud water. De kinderen die wel pindakaas eten, lopen over dezelfde trap en laten sporen van pinda achter op de trapleuningen. Of zelfs op de wc deur of de spoelknop van het toilet. De allergische kinderen komen dus heel de dag ongezien in aanraking met de gevaarlijke eiwitten in pinda's. 

Stel je voor dat je eigen kind ernstig allergisch is voor pinda's. Ik begrijp dat het moeilijk is je dat in te beelden als je er niet mee te maken hebt, maar probeer het eens. Op school gaat je kind even naar de wc. Toiletbezoek gaat in de meeste gevallen zonder toezicht. Voordat hij of zij naar de wc gaat, is net een ander kind geweest. Dat kind heeft zojuist in de klas een boterham met pindakaas gegeten. Hij pakt de klink van de deur vast met zijn handen waar nog restjes pindakaas op zitten (pindakaas is niet gemakkelijk van je handen af te wassen met koud water). Jouw kind kiest net voor diezelfde deur en krabt even met zijn vingers waar nu pindasporen op zitten aan zijn lippen en neus. Binnen no time ligt je kind brakend op de vloer van het toilet en snakt het naar adem. Als je geluk hebt, komt er iemand voorbij die een volwassene erbij kan halen en de epipen kan pakken en zetten. Na een nachtje aan het infuus in het ziekenhuis komen jij en je kind met de schrik vrij. Het kan echter ook heel anders aflopen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inmiddels zijn de scholen in het noorden en midden van het land alweer begonnen. Een spannende tijd voor iedereen, maar vooral voor ouders van kinderen met levensgevaarlijke allergieën. Eerder heb ik al een blog geschreven over school en allergie waarin ik de belangrijkste tips op een rijtje zet, zie DEZE LINK

Zoals je in mijn eerdere blog kunt lezen, is pindakaas inmiddels verboden in de klas van mijn anafylactisch allergische zoon. Er zijn zelfs ouders van kinderen die niet bij mijn zoon in de klas zitten die hun kinderen geen pindakaas meer meegeven. Hoe geweldig zou het zijn als iedereen dat deed? 

Als we nu eens met zijn allen dit bericht delen en alle ouders en kinderen oproepen geen pindakaas meer mee te geven naar school? 


2 opmerkingen:

 1. Hi Anna, wat je zegt klopt niet helemaal. In Canada heb je Sabrina's Law, een wet die regelt dat alle scholen (in sommige provincies) een anafylaxie protocol moeten hebben. Ze moeten dus op schrift hebben hoe ze allergieën inventariseren, welke strategieën ze hanteren hoe hier mee om te gaan etc. Er is dus geen verbod op pinda/noten producten in scholen uit overheidswege. Gevolg van Sabrina's Law is wel dat sommige scholen, sportverenigingen, binnenspeeltuinen een Pindaverbod hebben ingesteld. Maar dit is dus geheel hun eigen keus! Uit eigen ervaring weet ik dat pindavrije scholen in Canada voornamelijk peuterspeelzalen, KDV's en basisscholen betreft.

  Hoewel het een heel fijn idee is dat de school van je kind pinda/notenvrij is, vind ik het ook een schijnveiligheid. Want wie zegt er dat al die kinderen met goed gewassen gezichten en handen naar school komen? Komt nog bij dat je je kind ook op de werkelijkheid moet voorbereiden. De wereld buiten school is nu eenmaal niet pindavrij!

  Mijn inziens is bewustwording de eerste stap. Informeer het schoolpersoneel en ouders. Maak ze bewust van de gevaren voor jouw kind en wanneer ze dan besluiten inderdaad geen pinda/notenproducten mee te geven naar school vind ik dat geweldig. De klasgenoten van mijn zoon hebben gisteren allemaal weer een brief mee gekregen om de situatie uit te leggen en tot nu toe reageert iedereen positief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Amanda,

   Bedankt voor je feedback. Het stukje over Canada heb ik verwijderd.

   Wat jij zegt over brieven meegeven en bewustwording, daar heb ik eerder een hele blog aan gewijd, zie http://www.pindaallergie.nl/2015/04/allergieen-en-school.html. Deze oproep is juist bedoeld om bewustwording te creëren bij ouders en schoolgenootjes.

   Zoals je in mijn eerdere blog ook kunt lezen, hebben wij ook minder positieve ervaringen met het meegeven van een brief. Ouders begrijpen het niet omdat ze niet zijn voorgelicht over de ernst.

   Élk spoortje pinda dat we uit scholen kunnen weren is er één. Én een risico minder voor de anafylactische kinderen. Natuurlijk kunnen kinderen ongewassen naar school komen. Je weet als ouder dat je, hoe veilig een omgeving ook lijkt, altijd op je hoede moet zijn en je kinderen moet leren altijd alert te zijn.

   Met deze oproep hoop ik ouders juist bewust te maken van de gevaren van pindakaas. Wat mij betreft is elke boterham met pindakaas minder in school een succes.

   Verwijderen