zondag 17 mei 2015

Recept Schwarzwalder Kirsch taart

Jarig jetje
Afgelopen donderdag (Hemelvaartsdag) was Nora jarig. 6 jaar alweer. Net als waarschijnlijk elk kind, was ze al minimaal 8 maanden bezig met haar verjaardag en wat ze allemaal wilde eten. Het liefst een slagroomtaart met alles erop en eraan. Of een taart met marsepein...

Ik maak de taarten altijd graag zelf, dan weet ik 100% zeker dat ze veilig zijn voor mijn kinderen.

Eerdere jaren heb ik altijd een schwarzwalder kirsch taart gemaakt met geschaafde chocolade erop. Een echt succes recept. Dit jaar hadden we voor het eerst te maken met zowel pinda- als notenallergie, dus veel dingen vielen af. In de standaard supermarkt is het moeilijk chocolade te vinden die zowel pinda- als notenvrij is. Daarom heb ik dit jaar andere taarten gemaakt. Toen ik klaar was met de alternatieve taarten besefte ik me dat ik eigenlijk best chocolade vlokken had kunnen gebruiken. Maar goed, dat was dus te laat.

Hier het recept voor de Schwarzwalder Kirsch dat ik van mijn vriendin Esther heb gekregen (Esther heeft ook een hele leuke blog over haar leven op een Franse boerderij in de Limousin: https://lemondelumineux.wordpress.com/):

Ingrediƫnten:
Deze taart heb ik afgelopen september voor
mijn zoon gemaakt.

 • 40 gram bloem
 • 40 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 el cacao
 • 4 eieren (dooiers en wit gescheiden)
 • 125 gram basterdsuiker
 • 60 ML Kirsch (deze kan ook worden weggelaten of vervangen door kersen aanmaaklimonade)
 • 875 ML room, geklopt
 • 700 gr morellen (of potten met kersen, dat heb ik gedaan).
 • 250 gram pure chocolade (om krullen van te schaven, hier kun je dus ook vlokken nemen. De vlokken van Lidl zijn veilig).
 • Gekonfijte kersen voor de garnering (deze heb ik niet kunnen vinden dus ook hier heb ik kersen op sap voor gebruikt). 
 • Poedersuiker 


Voorbereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden
Vet 2 ondiepe, ronde bakblikken in en bekleed ze met bakpapier

 1. Doe het eiwit in een kleine schone mengkom. Klop het met de mixer op, totdat het stijf is. Voeg tijdens het mixen langzaam de basterdsuiker toe, totdat de suiker is opgelost en het mengsel dik en glad is. Doe de dooiers erbij en mix nog eens 20 seconden.
  Doe het mengsel in een grotere kom.
 2. Spatel de bloem, het bakmeel en de cacao er in 2-3 keer snel door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de twee blikken en bak het 15 minuten of totdat de taarten meeveren als je ze aanraakt. Laat ze 5 minuten in het blik staan voordat je ze op een rooster legt om ze af te koelen. Snijd beide taarten horizontaal doormidden (ik vond dit erg moeilijk en heb daarom in plaats van 2 bodems 4 bodems gemaakt. Daarmee heb je meteen een hele grote taart. Je moet dan de ingrediƫnten wel verdubbelen natuurlijk).
 3. Bestrijk de bovenkant van een helft met kirsch of siroop. Leg er vervolgens een laag geklopte room op en daarop een laag kersen. Leg de andere helft er boven op. Bestrijk die bovenkant weer met kirch of siroop en leg er weer een laag room en kersen op, totdat de laatste helft van de taart erop ligt.
  Bedek de taart met behulp van een spatel geheel met room en bewaar een beetje voor de versiering.
 4. Snijd met een aardappelschiller snippers van het blok chocolade. Als je geen pinda- en notenvrije chocolade kunt vinden, kun je hier dus ook vlokken van bijvoorbeeld de Lidl voor gebruiken. Druk sommigen voorzichtig in de zijkant van de taart. Versier de bovenkant met rozetjes slagroom, kersen en chocolade snippers. Je kunt er ook nog poedersuiker over strooien.

Dit jaar hebben Nora en ik samen 3 andere taarten gemaakt. Later deze week meer over deze taarten en andere versnaperingen die we op tafel hebben gezet bij zowel haar "grote mensen feest" als haar kinderfeestje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten