woensdag 22 april 2015

Woensdag middag - afspreek middag

Woensdag middag. Dé middag om af te spreken met vriendjes. Het liefst meteen vanuit school en dan lekker lang. Als je een ernstige allergie hebt, kan dat best spannend zijn. Eten bij andere mensen blijft eng. Daarom geven wij onze kinderen altijd gesmeerd brood mee naar school, ook op woensdag. Als ze dan besluiten bij een vriendje in plaats van bij ons te gaan spelen, hebben ze in ieder geval veilig eten bij zich.

Onze zoon heeft een paar echt goede vrienden. De meeste ouders weten heel goed wat de gevaren zijn van zijn pinda-allergie en zijn hier erg alert op. Er is echter één moeder die laatst tegen ons zei toen we onze zoon kwamen afhalen: "Ik kan niet garanderen dat mijn huis pindavrij is, wij eten nogal vaak pelpinda's op de bank en ik heb geen zin om dat altijd op te ruimen. Ik ga niet heel mijn huis poetsen omdat jouw zoon komt spelen". We stonden even met onze mond vol tanden. Is het echt heel veel moeite om even de plek waar je de pinda's eet even te stofzuigen? Blijkbaar wel.

Ik heb altijd wat moeite met conflictsituaties, maar als het om de veiligheid van mijn kinderen gaat, zet ik die gevoelens opzij. Helaas komt het met deze allergieën nogal eens voor dat je duidelijk moet zijn en dus soms mensen terecht moet wijzen om de veiligheid van je kind te waarborgen. Het was dus nogal een opgave voor mij om te zeggen dat mijn zoon niet meer bij dat vriendje mag spelen. Hij is hier altijd welkom, maar dáár wordt niet meer afgesproken. Toen ik het er met zijn moeder over had, was ze verontwaardigd. Het was altijd goed gegaan, dus er is niks aan de hand. Hoe ver ga je dan met uitleggen dat wij het zien als Russische Roulette als iemand het niet wil begrijpen? Hoe denken jullie hierover? Wat zijn jullie ervaringen? Ik ben erg benieuwd!

7 opmerkingen:

 1. Ik ben ook absoluut niet goed in conflictsituaties en vermijd ze liever, maar ik denk dat ik op dat moment heel bot zou reageren (maar dus pas als blijkt dat ze je eerdere uitleg echt niet wil snappen) en zou zeggen: "Dus jij vindt het niet erg om de ambulance te bellen omdat mijn kind bij jou bijna dood gaat omdat jij de pinda's niet wil opruimen? Want dat risico loop je nu!"

  Maar inderdaad, bij dat vriendje zou hij niet meer mogen spelen. Mijn zoon zou het zelf niet eens durven in zo'n situatie. Gelukkig hebben wij dit nog niet meegemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stond gewoon echt mijn mijn mond vol tanden van verbijstering. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die dit moeilijk vind :)

   Verwijderen
 2. ik kan helaas maar 1 ding zeggen en nog triest ook.milan heeft 1 vriendje waar hij welkom is.gewapend met eigen snoep en snoep voor vriendje uiteraard.en voor de rest v milans klas is hij nergens welkom.....ze vinden hem te medisch.....en ja ze zeggen tegen mij met smoes,we kunnen wel afspreken in speeltuin?...nee kan niet zit met pollen.en speeltuin is achter mijn huis.helaas geen vriendjes om te spelen uit een klas van 30.gelukkig is milan welkom bij die ene moeder.en dat waardeer ik ten zeerste.denk ook niet dat milan wordt gevraagd voor verjaardagsfeestjes als die in groep 3 zit.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad echt heel erg triest. Niet te geloven. Ik hoop dat hij in de klas komt bij kinderen met ouders die het wél aandurven. Pfff echt, ik heb hier geen woorden voor. Kun je de kinderen bij jullie uitnodigen? Dan is het vaker bij jullie, maar dan kan Milan wel met leeftijdsgenootjes spelen buiten schooltijd.

   Verwijderen
 3. ja dat had ik ook al bedacht,maar ouders willen dat dus ook niet.ik denk dat dat komt dat ze zich dan verplicht voelen om milan ook x thuis te hebben.weet het niet zeker maar denk ik.onze oudste heeft altijd vriendjes hier of gaat n vriendjes.en milan vraagt mij ook inmiddels.nou wat moet ik tegen hem zeggen.wring mij in allerlei bochten om milan maar niet voor kop te stoten.ik heb zelfs al x gehad met meerdere moeders dat milan maar van school af moest.ik ben zo ongelooflijk boos geworden toen.kind was net 1 dag weer uit zkh na een spoedopname nota bene.heb ib-er toen ook ingeschakeld en zei zij ook dat milan niet v school af hoefde om het medische.maar ouders vinden dat milan teveel aandacht nodig heeft om zijn totale ziektebeeld.sommige ouders dan.ok.milan wordt gepuft in klas en ja milan wordt ook wel es benauwd op school.klopt.en juf puft milan dan.maar kennelijk zie sommige ouders milan als stoorzender op die manier.....en ik vind het ook zeer triest van die vriendjes en doet mij heel veel pijn.want ik zie hoe mooi vriendjes kunnen zijn bij onze oudste zoon......en dat mist milan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt ongelooflijk dit... ben er stil van. Mijn man ook. Wát een gevoelloze mensen. Hier gaat mijn nekvel van overeind staan. *&^%$#$%$ lui. Je gunt ze bijna dat ze het eens mee maken hoe dit voelt. Voor zowel jullie als ouders als voor Milan.

   Hoe ervaart Milan het op school? Speelt hij in de klas en buiten wel met andere kinderen?

   En voor wat betreft die aandacht, er zijn zó veel kinderen die ongemerkt heel veel aandacht vragen, alleen al door gewoonweg niet te luisteren, continu te klieren, door de klas te stuiteren. Hoeveel aandacht moet de juf daar wel niet aan besteden. Hoor je zeker niks over?

   Je zou het bijna opgeven, maar is het een idee om een keer te proberen via die moeder waar Milan wél welkom is een ingang te vinden? Dat zij kan vertellen hoe het gaat als Milan bij haar speelt? En dat je zelf aangeeft dat je het écht niet erg vindt als de vriendjes elke keer bij jou spelen, dat je echt niets terug verwacht? Het is moeilijk en even je trots opzij zetten, maar voor je kind doe je alles, die indruk heb ik in ieder geval van je.

   Wat zal jij een pijn aan je hart hebben :(

   Verwijderen
 4. dankjewel voor je lieve woorden.dat doet mij goed en sterkt mij ook.
  milan is heel sociaal zegt juf en kan ook prima alleen spelen.op plein speelt hij vaak met andere kinders en ik klas ook.ook samen opdrachten doen.en als milan na zkh opname op school komt,knuffelt iedereen hem.heel aandoenlijk om te zien
  en idd,die kinders die klieren zijn altijd zelfde kinders.heb het zelf gezien ook.want na zkh opname ben ik ook altijd op school omdat milan dan kampt met evenwichtsstoornissen door pretnisilon.milan gaat dan half uur n school om te proberen.maar idd,altijd zelfde kinders die problemwn veroorzaken in klas.en nee daar hoir je niemand over,klopt
  ja die andere moeder weet dat zij enigste is,en zij snapt dat ook niet.ze zegt zelf dat milan een fijn jongetje is om te hebben spelen.en idd ik kan haar wel vragen of zij een insteek kan geven.bedanjt voor de tip.
  ik heb ook een vriendin en die heeft een chresche.ik ben thuismoeder maar milan mag daar ook komen spelen,en helemaal gratis.dus milan en ik gaan daar wel samen heen.maar ook dat ik milan wel breng en weer n huis ga.en het leuke is.er zitten ook klasgenootjes op de creche.
  maar het doet mij pijn dat wesley wel overal heen kan en milan niet.en tuurlijk ik wil milan ook niet voor kop stoten.maar begint al op plein met ophalen.mama mag ik met die spelen.nou de moeders maken dat ze wegkomen.....en milan spreekt zelf ook wel es af op school,en dan vraag ik gelijk op plein.en dan zeggen ze nee hoor kan niet.en daar kunnen we dan meedoen.en dan zeg ik dus idd nog wel es snel,kan ookbij ons thuis.en dan zeggen ze gewoon,nee hoor we moeten weg vanmiddag.maar is gewoon heel sneu dit.en daarom denk ik dus ook dat milan later in groep 3 niet wordt gevraagd voor verjaardagspartijtjes

  BeantwoordenVerwijderen