zaterdag 25 april 2015

Vermelding van sporen van pinda's en noten

De meningen over het wél of niet "mogen" eten van mogelijke sporen van allergenen als je ernstig allergisch bent zijn verdeeld. Er zijn mensen die denken dat de kans op kruisbesmetting in een product waar wél mogelijke sporen op worden vermeld net zo groot is als op een product waar géén sporen worden vermeld.

Onze allergoloog noemde de vermelding van sporen de 'ver-amerikanisering' van ons land waarbij de claim cultuur ontstaat. Volgens hem kun je die producten dus wel eten, alleen moet je jezelf of je kind dan goed in de gaten houden. Hij gaf aan dat er altijd een kans bestaat dat er pinda of sporen van pinda in zit, een medewerker aan de lopende band die toevallig pindakaas heeft gegeten en zijn handen niet goed heeft gewassen, kan zomaar sporen in het eten veroorzaken.

Ik ben het op dit vlak absoluut niet eens met onze allergoloog. De hygiene regels- en wetgeving die gelden voor het verwerken en verpakken van voeding zijn zo scherp de kans op kruisbesmetting via handen van medewerkers mijns inziens nihil is. Daarnaast vermijden wij fabrikanten die nooit mogelijke sporen vermelden.

Van een lotgenoot kreeg ik een aantal mailtjes van fabrikanten te zien waarop ze uitleggen of er wel of geen sporen in het product kunnen zitten. Zo zegt Valess:
Met uitzondering van Valess Saté zijn onze producten vrij van pinda/ noten/ amandelen. We reinigen de lijn  grondig na productie van de Saté variant, en nemen alle maatregelen om kruisbesmetting te voorkomen. Indien dit niet het geval was geweest, zou er duidelijk op de verpakking vermeld moeten staan dat het product sporen van pinda/ noten/ amandelen kan bevatten. U kunt dus met een gerust hart onze Valess producten blijven eten, met uitzondering van de Saté.

Als ik dit lees krijg ik het toch een beetje benauwd. Pinda's en noten zijn zo vettig, dat het grondig reinigen soms toch niet genoeg kan zijn. Ik zou daarom echt nooit een product van Valess kopen. Hoe denken jullie hierover? Is het grondig schoonmaken voldoende om de overige producten 100% veilig te maken?


Toen wij net met anafylaxie te maken kregen, heb ik een aantal vuistregels voor ons gezin opgesteld over welke producten veilig zijn om te eten voor onze kinderen:

1. Koop alleen producten van fabrikanten/merken waarvan je zeker weet dat ze sporen van allergenen vermelden. 
Wij zijn voornamelijk erg fan van het huismerk van Albert Heijn, AH Basic en de Lidl (wij hebben zelf geen allergie voor de noten in de open noten bakken, was dat wel zo, dan zouden we met een grote boog om de Lidl heen lopen). Er zijn natuurlijk nog vele andere merken die haar declaratie goed op orde heeft, maar dit zijn de drie merken waar wij de basis van in huis halen.
  
2. Kijk élke keer als je een product koopt opnieuw op de verpakking. 
De fabrikant wil nog wel eens het productieproces veranderen. Daarmee kan dus ook veranderen of er pinda of noot in zit of dat er ook pinda- of notenproducten in dezelfde ruimte worden verwerkt. 

3. Wil je toch andere merken kopen waar géén mogelijke sporen op worden vermeld, kijk dan op de website van de fabrikant of neem contact op met de klantenservice (via telefoon of mail).
Vaak wordt de allergie-informatie, inclusief mogelijke sporen, uitgebreid op de website vermeld. De klantenservice staat je ook graag te woord over de producten.

5. Als er sporen van een ander product op de verpakking staan (en niet van pinda), heb ik mezelf de vrijheid gegeven aan te nemen dat er geen sporen van pinda in kunnen zitten.

6. Als je niet zeker bent, doe het dan niet. 
Het is het niet waard.

Je kunt nu natuurlijk altijd even kijken op de veilige lijst die ik samen met jullie allemaal aan het opstellen/bijhouden ben. Via deze link ga je naar de lijst.

5 opmerkingen:

 1. Hallo Anna,

  Ik ben het wel eens met jullie allergoloog; wat etikettering betreft wordt het hier steeds Amerikaanser. Wij hebben een aantal jaar in Canada gewoond en zijn daar helemaal verwend qua regels en protocollen rondom allergie en anafylaxie, zo erg dat je zelf minder alert zou worden. Onze zoon zat daar ook op een KDV en basisschool, beide pindavrij (met dank aan Sabrina's Law), maar het is natuurlijk wel een schijnveiligheid. Want wie garandeert mij dat al die kindjes, die braaf geen pinda- en nootproducten meekrijgen van huis, wel goed hun handen en gezicht hebben gewassen na hun Peanutbutter & Jelly sandwich?

  Wat je stukje over Valess betreft: een grondige reiniging moet inderdaad voldoende zijn om de pinda/nootproteinen te verwijderen. Zolang ze heet water en allesreiniger/afwasmiddel gebruiken is het goed. Dat is ook wat ik op school heb verteld. Geen hygiënische doekjes gebruiken, want die halen alleen bacteriën weg en geen eiwitten.

  Zelf geven we onze zoon wel producten die "mogelijk … bevatten", maar alleen van producten die we al jaren in huis halen en waarvan wij het risico dus nihil achten. Ik koop ons brood ook al jaren bij een gewone bakkerij en met het Koningsontbijt heeft hij ook gezellig mee gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb een paar week geleden een ongelukje gehad mwr milan.ik zal het verhaal kort houden.maar op soeppakje v jumbo juliennesoep stond kan spoor van pinda bevatten.het heeft er dus ingezeten want ging helemaal verkeerd met milan.
  maar ja wie leest er nu soep.ik lees alles behalve soep.nu dus wel.kinderarts zei dar hij soep ook niet zou lezen en dat ik me niet schuldig moest voelen.
  maar idd milan eet al jaren appelkoek v jumbo staat ook op kan sporen bevatten maar dat gaat tot nu toe altijd goed en brood v jumbo ook.maar dat hebben we al jaren in huis.en ik onthou die appelkoek dus ook niet.tenzij het ineens verkeerd zal gaan maar dat zie ik niet gebeuren.met vr.gr.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier heeft de kinderarts hetzelfde gezegd. Ik ben zelf vegetarisch en alle vegetarische producten (uitgezonderd sate burgers) gaan goed! Wij eten ook idd producten waar mogelijke sporen in kunnen zitten, zeker als het al jaren goed gaat. Zo zijn er namelijk ook fabrikanten die het er expres niet op zetten. Het blijft altijd lastig en ik moet wel zeggen dat wij wel steeds dezelfde producten kopen en geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als een fabrikant vermeld dat er door grondige reiniging geen besmetting kan zijn zou ik hierop vertrouwen. Ik werk zelf in de voedingsmiddelenindustrie, hier is reinigen ook echt grondig reinigen. Er wordt voorgespoeld, met reinigingsmiddel gereinigd op hoge temperatuur en nog weer nagespoeld, soms buiten deze 3 reinigingsfases zelfs nog extra handmatige stappen.

  Voor de producten van FrieslandCampina durf ik de handen in het vuur te steken mbt allergenen. Als het is vermeld dan is er een kans, bij niet vermeld rustig eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo, ik ben een meisje van 14 jaar en heb zelf ook een dodelijke pinda allergie, voor brood hebben mijn ouders een oplossing gevonden: wij maken thuis zelf brood in een brood machine, dit duurt 10 minuutjes om alle ingrediënten te verzamelen en in de kom te doen en dan duurt het een uurtje +- dit is misschien een oplossing? het duurt wel wat langer en is wat duurder dan brood kopen, maar het smaakt dan ook wel altijd super lekker en zelf gemaakt
  met vriendelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen