donderdag 23 april 2015

Uit eten en afhalen met een pinda- en/of notenallergie

Sinds wij weten dat onze kinderen allergisch zijn, zijn we misschien één keer met ze gaan uiteten. We vinden het gewoonweg doodeng en het risico te groot dat er onzorgvuldig met de allergenen wordt omgegaan. Erg jammer, want de kinderen vinden uiteten geweldig. Het is ook wel eens handig om bijvoorbeeld iets af te kunnen halen.

Hoe lang is het wel niet geleden
dat je een frietje hebt kunnen afhalen?
Samen met jullie wil ik een lijst samenstellen van restaurants waar je veilig kunt eten of eten kunt afhalen met je allergieën. Dit kan zijn omdat ze niet met noten en pinda's werken, of omdat ze heel zorgvuldig omgaan met met allergenen en de gevaren begrijpen. Helpen jullie mee? Als je een restaurant kan aanbevelen, kun je dan een korte recensie schrijven? Daarin dan vooral hoe ze omgaan met de allergenen en waaróm je je daar veilig voelt.

De lijst plaats ik dan bij mijn pagina's, net zoals de lijst met veilige producten. Via deze link kun je alvast kijken naar de eerste tips die binnen druppelen :)

Tips kun je doorgeven via een reactie hieronder, via Facebook of via het contactformulier hier rechts op de pagina. Super bedankt alvast, namens mijn gezin en jullie lotgenoten.


9 opmerkingen:

 1. Op nummer 1: McDonalds! Alles wordt altijd op dezelfde manier bereidt, op aparte stations en de allergeneninformatie is volledig en duidelijk.

  Bij ons in het dorp halen we ook regelmatig bij de 'gewone' snackbar en bij de pizzeria. Ze houden er rekening mee, maar er zijn geen garanties...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Mc Donalds komt vaak voorbij vandaag :)

   Snackbar blijft eng vind ik, omdat ze er saté verkopen. Het belangrijkste is in welke olie ze het bakken en of ze de friet en snacks niet bij elkaar bakken.

   Verwijderen
 2. Oei, wij gaan altijd patat eten zonder er over na te denken. Patat = aardappel ...
  Dus als ik het goed begrijp geen patat want samen in de olie met satehkroketten enz ..... of vanwege het mogelijke gebruik van pinda olie ?????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, als de olie voor de patat ook voor snacks wordt gebruikt loop je al risico op kruisbesmetting. En pinda olie? Sommigen zeggen dat wanneer de olie goed geraffineerd is er geen pinda-proteinen meer in zouden moeten zitten, maar dat risico neem ik liever niet. De meeste snackbars in Nederland en Belgie gebruiken trouwens plantaardige olie (zonder arachide (pinda) olie.

   Verwijderen
  2. Wat Amanda zegt klopt! Goed navragen hoe ze hiermee omgaan bij de snackbar. Wij halen de frietjes bij de kebabzaak, weten we zeker dat ze veilig zijn. We hebben wel helemaal uit laten zoeken welke oliën ze gebruiken.

   Verwijderen
 3. Buffetrestaurant de Rode Loper, voedselallergie word serieus genomen. Voor gast met allergie word eten afzonderlijk bereid en aan tafel gebracht.

  Robin Hood Ribhouse Drouwen (Drenthe), hier word besproken wat iemand wel een niet mag hebben. Zij gaan dan kijken wat er mogelijk is om wel te eten. Er is veel mogelijk bij hun.

  Mocht je met een allergie in Attractiepark Slagharen zijn dan kun je prima eten bij Cartwright in de Mainstreet. Hier willen ze alles wel voor je doen, allergenenlijsten worden er bij gepakt om te kijken of alles wel echt sporenvrij is. Dit was het enige restaurant in het hele park die moeite wilde doen om wat lekker voor ons zoontje op tafel te zetten. En het is gelukt, echt top!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren heerlijk gegeten bij Mamma Maria (Italiaans restaurant in Zoetermeer). Erg betaalbaar. Kindvriendelijk. Maar het belangrijkste is....op de menukaart staan pictogrammen met wat er in het eten zit. Eigenaresse is erg alert op allergieen. Een verademing. Niets hoeven uit te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Italiaans restaurant 'SENCE' in Burgh-Haamstede, Zeeland. Het enige product met (sporen) van pinda is de Coupe Noot Royal. Verder geen pinda's in de keuken en een duidelijke allergenenkaart. Durf daar met mijn pinda-allergie met een gerust hart te gaan eten.

  BeantwoordenVerwijderen