vrijdag 10 april 2015

Recept voor lekker volkoren brood (geheel vrij van pinda's en noten!)

Gisteren heb ik jullie beloofd mijn recept voor volkoren brood hier te posten. Ik heb op de website van Albert Heijn gekeken bij de meel soorten. Alle huismerk en AH basic varianten zijn vrij van (sporen van) pinda en noten. Controleer voor de zekerheid nog even de verpakking voor je het echt koopt, er kan altijd iets zijn gewijzigd.

De broodbakmixen van Koopmans zijn ook veilig, zie DEZE LINK. Een prima alternatief voor vers brood of als je geen zin hebt de mix zelf samen te stellen. Koopmans heeft meerdere varianten, dus je kunt ook afwisselen. Let wel nog even op de allergenenlijst, misschien staat er een allergeen tussen dat je ook niet mag eten.


Als ik het brood helemaal zelf maak, gebruik ik voor 1 brood de volgende ingrediënten:

  • 500 gram (biologisch) volkorenmeel (HIER DE LINK naar het volkoren tarwemeel van Albert Heijn) Eventueel kun je ook wat volkorenmeel (bijvoorbeeld 200 gram bloem en 300 gram volkoren meel) vervangen door bloem, als je het brood iets luchtiger lekkerder vindt.
  • klontje boter (ongeveer 20 gram)
  • scheutje magere (houdbare) melk
  • 1 pakje gist (42 gram, te koop bij de Turkse supermarkt)
  • 1 eetlepel honing
  • 9 gram zout
  • flinke schep lijnzaad (kunnen ook worden weggelaten, ik haal ze pinda- en notenvrij bij de Collse watermolen in Eindhoven)
  • flinke schep zonnebloempitten (kunnen ook worden weggelaten, ik haal ze pinda- en notenvrij bij de Collse watermolen in Eindhoven)
  • 200 ml water

Ik doe een scheutje magere houdbare melk (Albert Heijn huismerk, deze heeft een draaidopje waardoor hij lang in de koelkast kan worden bewaard) in een maatbeker. Deze zet ik 30 seconden in de magnetron. Bij de warme melk doe ik het pakje gist en een eetlepel honing (vloeibaar is handig). Dat roer ik tot het een egaal papje is. Ik laat het even staan tot de gist begint te werken en de melk omhoog komt.

In de tussentijd schenk ik onder in de mengkom van de keukenmachine ongeveer 200 ml water. Daarin doe ik 8 a 9 gram (gejodeerd) zout. Daar bovenop het meel, de lijnzaad en zonnebloempitten. Ik voeg nog een klontje boter toe. Als de gist in melk is gaan werken, schenk ik deze bij de rest van de ingrediënten.

Als je geen keukenmachine hebt maar wel een broodbakmachine, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Ik vind het lekkerder om dan het brood in de oven af te bakken, dus alleen het deegprogramma te gebruiken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het brood volledig in de broodbakmachine af te bakken.

De mengkom met de ingrediënten plaats ik terug in de keukenmachine. Ik gebruik de deeghaak om het te kneden. Op de langzaamste stand laat ik het ongeveer een kwartiertje kneden. Omdat het best wat werk is om de broden te bakken en in te vriezen, bak ik altijd twee broden tegelijk. Ik herhaal dit proces dus nog een keer. Als de mengkom van je keukenmachine groot genoeg is, kun je ook in één keer deeg maken voor twee broden. Je verdubbelt dan alle ingrediënten.

Als het deeg klaar is, kneed ik het nog een keer met de hand na en leg ik het in een ingevet broodbakblik. Over het brood leg ik een warme natte doek en zet het een half uur op een tochtvrije plaats om te laten rijzen.

Als het brood goed is gerezen, zet ik het (zonder doek) 35 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden (hete lucht). Elke oven is anders, dus het is een beetje proberen welke baktijd bij je oven past en wat je lekker vindt.

Als je een beetje creatief bent kun je natuurlijk variëren met dit recept. Eet smakelijk alvast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten