vrijdag 17 april 2015

Een pinda is geen noot

Vandaag een korte post over het verschil tussen pinda's en noten.

Er wordt nogal eens gedacht dat een pinda een noot is en dat je als je allergisch bent voor pinda's, je ook allergisch bent voor noten. Dit is (gelukkig) niet altijd waar.

Een pinda (Arachis hypogaea) wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd. Dit is opvallend, aangezien een pinda een peulvrucht is en geen noot.

De pindaplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Zo ook alle andere peulvruchten, zoals lupine, kikkererwten, erwten, soja, linzen, tuinbonen, etc. De bloem van deze planten bevindt zich boven de grond, de vrucht (in dit geval de pinda) ontwikkelt zich onder de grond.

Een noot is biologisch een enkelvoudige dopvrucht. Ze behoren tot de droge vruchten. Een amandel behoort officieel tot fruit en is dus ook weer anders. Noten groeien aan bomen (bijvoorbeeld een walnoot of pecannoot) of struik (bijvoorbeeld een hazelnoot) en altijd boven de grond. Noten zijn dus geen familie van pinda's. Daarom worden pinda's en noten altijd apart vermeld in de allergenen declaratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen