maandag 13 april 2015

Allergieën en school

De eerste schooldag is altijd erg spannend voor zowel kind als ouders. Als je kind dan ook nog eens allergisch is voor pinda's en/of noten, is dat nog een tikkeltje erger. Je ziet overal gevaren, bent bang dat je niet serieus wordt genomen of dat er pindakaas (of nutella) naast je kind wordt gegeten. Hoe reageert de leerkracht op een mogelijke reactie, zijn ze wel alert genoeg, snapt je kind al dat hij/zij echt goed moet opletten en niet zo maar traktaties moet aannemen? Allemaal zorgen om flinke grijze haren van te krijgen.

Toen onze oudste (met pinda-allergie) voor het eerst naar school ging, heb ik hem een button op zijn shirt gespeld met de tekst: geef mij niets, ik heb een PINDA-ALLERGIE. De juffen vonden dat erg fijn, konden ze even aan het idee wennen en werden ze er alert op. Na een paar dagen wist iedereen wie hij was en waarom hij die button droeg. De button is verkrijgbaar bij de Stichting Voedselallergie via DEZE LINK. 

Het is best wel spannend om naar de leerkracht te stappen en te vragen of ze alsjeblieft geen pinda's en pindakaas in de klas willen toelaten. Bij ons heeft het best een poosje geduurd voordat de school inzag dat het inderdaad niet veilig was in de klas als er wel pindakaas werd gegeten. Onze school heeft namelijk een continurooster en de boterhammen worden in de klas opgegeten. Als er dan iemand pindakaas op zijn brood heeft, kan dat overal op terecht komen. Het is erg vettig en niet zomaar weg te poetsen met koud water. 

In eerste instantie heb ik de ouders van de klas zelf een mail gestuurd met de uitleg van de ernst van de allergie en de vraag of ze alsjeblieft geen pinda producten mee wilden geven. Ik kreeg daar een paar heel vervelende reacties op. Ik voelde me erg verloren en alleen in de strijd. Toen ik 's ochtends een kind de klas in zag lopen met een boterham met pindakaas in haar handen (vervolgens zat de pindakaas op een tafeltje), ben ik naar de directie gestapt. Daar heb ik uitgelegd wat de gevaren zijn en dat ieder kind recht heeft op een veilige leeromgeving. De directeur was het met me eens en sinds die dag is pindakaas verboden in de klas van mijn zoon. Hij heeft een brief geschreven naar alle ouders. De brief deel ik graag met jullie via DEZE LINK.

Aan het begin van het schooljaar is er vaak een algemene ouderavond in de klas. Een uitgelezen kans om alle ouders te vertellen over de allergie van je kind. Ik zal binnenkort een presentatie maken die ik met jullie deel. 

Voor nu op een rijtje waar je allemaal aan kunt/moet denken als je allergische kind naar school gaat:
 • Protocol meegeven en uitleggen op school (zie DEZE LINK)
 • Instructie geven over de epipen en overige medicatie. Dit kan aan de hand van het protocol dat je meegeeft en met een oefenpen. Deze is te bestellen via de apotheek (binnenkort plaats ik hier een instructie voor het gebruik van de epipen).
 • Medicatie op een vaste, duidelijk zichtbare (buiten bereik van kinderhandjes) plek in de klas bewaren. Onze zoon draagt zijn medicatie (2 epipennen en een aantal tabletjes) altijd zelf bij zich in een tasje dat hij aan zijn broek hangt. Zo heeft hij het altijd bij zich, ook als hij naar buiten gaat, gaat gymmen of bijvoorbeeld tijdens een brandoefening. Heb je geen heuptasje? Zorg er dan voor dat de leerkrachten de epipennen altijd overal mee naartoe nemen.
 • Met de leerkracht en je kind samen bespreken hoe je de kinderen en hun ouders informeert. Meestal wordt tijdens een kringgesprek op de eerste schooldag verteld dat mijn zoon een zeer gevaarlijke allergie heeft en hoe de kinderen kunnen helpen de klas veilig te houden voor hem. De kinderen nemen dit altijd erg serieus en vinden het heel belangrijk dat ze ook echt geen pindakaas meenemen. Vaak willen ze zelfs 's ochtends geen pindakaas meer eten omdat ze geen risico's willen lopen. De kinderen kunnen de brief die aan de ouders wordt meegegeven dan ook goed toelichten en vertellen hoe belangrijk het is dat iedereen eraan meewerkt.
 • Aparte drinkbeker meegeven voor het drinken van water in de klas (bij ons op school drinken alle kinderen uit een beker water in de klas. Voor onze zoon heb ik een contrasterende kleur meegegeven met een sticker met zijn naam erop, niemand anders drinkt uit deze beker)
 • Trommeltje met vervangende traktaties in de klas leggen.

10 opmerkingen:

 1. Ik zou ook benadrukken dat de Epipen altijd en overal mee moet. Dus naar de gymles, bezoekje aan de schooltuin, tijdens excursies, maar ook in het geval van een brandmelding (of oefening). Met het oog op het laatste geval is de locatie van de Epipen in de klas erg belangrijk: bij de deur, buiten het bereik van kinderhandjes (dus op ongeveer 1.80 m hoogte), zodat de leraar hem makelijk kan pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip! Ik zal het hierboven nog even aanvullen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Anna, nog een berichtje van mij. Ik weet niet hoe het bij jou op school gaat, maar bij ons wordt mijn zoontjes allergie ook aan het begin van het schooljaar in de klas besproken. Al zijn klasgenootjes zijn van zijn allergie op de hoogte, dus niet alleen de ouders, die wij inderdaad ook via mail/brief/ouderavond hebben geïnformeerd. En ik moet zeggen dat zeker de reacties van de kinderen bemoedigend zijn. Zij zijn de eersten die hun ouders op potentiële allergenen wijzen ("nee mama, ik kan geen pindakaas meenemen, want daar is …. allergisch voor"), maar ook onderling houden ze in de gaten wie wat te eten bij zich heeft.

  Ik ben nu voor onze school een algemeen allergie protocol aan het schrijven, zodat tenminste is vastgelegd dat alle leraren elk jaar een instructie/training krijgen. Maar ook waar ze op moeten letten, welke afspraken er kunnen worden gemaakt, etc. Dan hoeft een volgende 'allergische ouder' niet opnieuw het wiel uit te vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Amanda,
   Dat is inderdaad nog een punt dat ik ben vergeten haha :)
   De kinderen reageren altijd erg positief over de allergie en willen absoluut geen pindakaas mee. Ik zal ook deze tip hierboven opnemen.
   Als je dat protocol af hebt, wil je dat dan met ons delen? Dan plaats ik het hier op de site, dan kan iedereen het gebruiken.
   Bedankt voor het meedenken!
   Groetjes,
   Anna

   Verwijderen
 4. milan is 5 en zit in kleuterklas.de iber v school heeft een externe verpleegkundige geregeld.en samen hebben we medisch protocol gemaakt.de verpleegku dige heeft hem.opgesteld.milan heeft nog meer dan dit.gaat heel
  goed op school.zelfs een sinterklaasfeest gehad zonder pepernoten op school.zwarte pieten hadden gewoon lege zakken op rug.gaat heel goed op school.geen traktaties.milan krijgt dan invriesijsje.die liggen op school en zelf gekocht.en milan draagt een armbandje.in milans medicijntasje zitten 2 epipennen met instructies.maar ook zijn pomp en zonnebril.milan heeft astma,huidziekte en in 2013 een ogenoperatie gehad en kan feen fel licht hebben.milan heeft anafylaxie op pindas en noten.die button is mooi maar jammer dat er geen noten bij staat.maar ik denk wel dat ik hem neem.met vr.gr.desiree

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oja en de verpleegkundige heeft de leraren voorgedaan hoe moet met epipen.ik sta heel goed in contact met die vrouw.en zij legt alles uit aan leraren.niet alleen kleuterleraren weten het.maar alle leraren.en juf heeft zelfs geoefend met kinders in klas wat ze moeten doen als milan niet goed is.dan heeft juf het al voor elkaar dat hulpje van juf andere leraar gaat halen als milan niet goed is.en milans ziekenhuispasje zit ook in medicijnentasje.met patientnummer en al

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pittig wat je zoontje allemaal heeft! Lijkt me geen pretje. Wel fijn dat het zo goed is geregeld op school en je er een goed gevoel bij hebt! Misschien kun je zelf een button maken? Ik weet niet goed hoe en waar, maar er is vast een website waar je eigen buttens op kan ontwerpen.

   Verwijderen
 6. klopt anna,heel pittig.ben 24 uur per dag met milans gezondheid bezig.en afgelopen jaar is 2x gebeurd spoedkamer en opname vanwege de astma.we hebben st.maarten gehad in zkh.en ik zit nu in martini mack traject.mack is grootste allergiecentrum v nederland.ja zal leuk wezen met zo'n button.ik hou je op hoogte.met vr.gr.desiree

  BeantwoordenVerwijderen